Akcie v USA ve středu vzrostly, jen oslabil

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. srpna (ČTK) - Americké akcie ve středu zastavily pokles, který trval čtyři seance, a posílily. K růstu přispěly hlavně technické změny vyvolané zájmem některých investorů o výhodné nákupy, které překonaly i negativní vliv slabé statistiky.

Index Dow Jones ve středu stoupl o 19,61 bodu, tedy 0,2 procenta, na 10.060,06 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 3,46 bodu, neboli 0,33 procenta na 1055,33 bodu. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 17,78 bodu, čili 0,84 procenta, a skončil na 2141,54 bodu.

Index S&P 500 v reakci na statistiku nejprve klesl o procento. Index však po poklesu na úroveň 1040 bodů dostal nový impulz, protože část investorů se rozhodla pokles na tuto úroveň využít pro výhodné nákupy a trh začal posilovat. Technické faktory tak převážily nad ekonomickými zprávami, které naznačily, že ekonomické oživení v USA zpomaluje.

Nejlépe se dařilo farmaceutickým společnostem. Akcie Health Care stouply o 4,5 procenta. Navzdory slabé statistice posilovali i stavitelé domů, a to díky firmě Toll Brothers, jejíž čtvrtletní výsledky hospodaření byly nejlepší za tři roky. Akcie Toll stouply o 5,8 procenta a index Dow Jones stavitelů domů vzrostl o 3,7 procenta.

Ministerstvo obchodu ve středu uvedlo, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA za červenec vzrostly výrazně méně, než se čekalo. Bez započtení sektoru dopravy navíc vykázaly nejhlubší pokles za rok a půl. Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech za červenec pak nečekaně klesl na na nový rekord a jejich ceny se dostaly nejníže za šest a půl roku.

Japonský jen na devizových trzích oslaboval a stáhl se z 15letého maxima vůči dolaru a devítiletého k euru. Pokles způsobily spekulace, že by Japonsko mohlo podniknout kroky k zastavení dalšího růstu. Euro posílilo i vůči dolaru díky zprávě z Německa, že podnikatelská nálada proti očekávání vzrostla a byla nejvyšší za tři roky. Dolar zůstal pod tlakem i kvůli statistice z USA.

V závěru obchodování dolar vůči jenu stoupl o 0,8 procenta na 84,63 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,9 procenta na 107,05 JPY. K dolaru vzrostlo o 0,2 procenta na 1,2651 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK