Česká měna dopoledne posilovala, výrazněji k dolaru

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne posílila vůči dolaru, k euru zaznamenala jen mírné zisky. Kolem 10:30 koruna proti dolaru v porovnání se středečním závěrem zpevnila o 11 haléřů na 19,60 Kč/USD. Proti euru si polepšila o tři haléře na 24,89 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se koruna k euru dopoledne obchodovala ve srovnání se středou bez výraznějších změn. "Kurz se zrána pokusil jít níž po komentáři člena bankovní rasy České národní banky Kamila Janáčka. Ten uvedl, že období nízkých sazeb a jejich snižování je za námi a že bankovní rada ve čtvrtém čtvrtletí určitě bude debatovat o jejich úrovni," uvedl Vlk.

Připomněl, že v krátkém sledu jde už o druhý "jestřábí" komentář z centrální banky, což je vzhledem k zahraničním zprávám celkem překvapivé. Koruně ale Janáčkova slova na silnější úrovně nepomohla, z ranních zisků jí nezbylo téměř nic.

Dolar se kolem 10:30 obchodoval na úrovni 1,27 USD/EUR. Vlk připomněl, že dnes začíná setkání šéfů hlavních centrálních bank v americkém Jackson Hole, které může přinést důležité komentáře k měnové politice.

"Spekuluje se o oznámení dalších stimulačních opatření ze strany americké centrální banky (Fed), což by mělo být pro dolar negativní," uvedl Vlk. V případě japonské centrální banky je navíc ve hře zásah proti silnému jenu, který se dostal na úrovně omezující tamní vývozce, dodal. Trh dnes čeká také údaje o žádostech o dávky v nezaměstnanosti v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK