SON: Lidé mají čím dál větší problémy s placením nájmů a hypoték

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Potíže s úhradou nákladů na bydlení a hrozba ztráty bytu patří mezi nejčastější problémy, se kterými se lidé obrací na Sdružení nájemníků ČR (SON). S těmito potížemi se na 39 poradenských míst sdružení obrací zhruba třetina z občanů, kteří tyto poradny navštíví. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda sdružení Milan Taraba. V roce 2009 využilo služeb poraden sdružení 21.000 občanů.

"Co nás trápí úplně nejvíc je, že nás navštěvuje mimořádný počet lidí, kteří se dostávají do sociálně neúnosné situace," uvedl Taraba. Nejsou to prý už jenom starší občané, kteří se dostávají do potíží s placením nájemného kvůli jeho deregulaci. Jsou to podle Taraby čím dál častěji i mladí lidé s hypotékami nebo úvěry ze stavebního spoření, které například kvůli ztrátě zaměstnání mají problémy splácet.

Dalších 17 procent lidí se na SON obrací kvůli neuskutečněnému vyúčtování nebo chybnému vyúčtování služeb. Přibližně stejný podíl občanů si stěžuje také na fungování společenství vlastníků nebo na výpovědi, žaloby a šikanu ze strany majitelů domů.

Taraba dnes také představil priority sdružení pro jednání s vládou Petra Nečase. "Je nutné vyřešit hlavně určování místně obvyklého nájemného, čili je nutné přijmout předpis o určování výše nájemného," řekl šéf sdružení.

Sdružení nájemníků naopak vítá, že chce vláda přijmout novelu zákona o vlastnictví bytů. Ta má zjednodušit správu obytných domů. Podporuje také záměr sjednotit pravidla pro poskytování a účtování služeb souvisejících s užíváním bytů nebo výstavbu nájemních bytů s cenovým limitem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK