ČEZ se stal stoprocentním vlastníkem polské elektrárny Elcho

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ koupila 24,8 procenta akcií polské elektrárenské společnosti Elektrocieplownia Elcho a stala se jejím stoprocentním vlastníkem. Firma o tom dnes informovala na svých internetových stránkách. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.

ČEZ koupil majoritní podíl v elektrárenské společnosti Elcho, která se nachází osm kilometrů severozápadně od Katovic, již v roce 2006. Elcho vyrábí spalováním černého uhlí kombinovaně elektřinu a teplo ve dvou moderních blocích o celkové instalované kapacitě 238 megawatt.

V Polsku společnost ČEZ soustředí několik svých aktivit. Mezi nejdůležitější patří její závod Elektrownia Skawina, která provozuje uhelnou elektrárnu o výkonu 492 MW a ČEZ v ní vlastní téměř 100 procent.

Nedávno ČEZ oznámil, že nepodá nabídku na nákup polské energetické společnosti Energa. Ve společnosti Energa prodává polská vláda asi 83 procent akcií. ČEZ se dostal na užší seznam zájemců o Energu na začátku června společně s Energetickým průmyslovým holdingem (EPH) a dalšími třemi zájemci. Nyní je ve hře už jen EPH a polská PGE.

ČEZ se také rozhodl odstoupit od svého záměru zúčastnit se privatizace polských elektráren Pontnów-Adamów-Konin (PAK).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK