Soud ze Štrasburku už v ČR zjišťuje škody z regulace nájemného

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku už začíná zjišťovat u tuzemských majitelů domů, o kolik peněz je připravila regulace nájemného. Požádal právní zástupkyně českých stěžovatelů, aby vyčíslily škody. Přesná kalkulace zatím hotová není, může jít ale až o miliardy korun. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD) Aneta Červenková.

"Celá kauza trvá už pět let, očekáváme, že soud by mohl rozhodnout příští rok," uvedla mluvčí. Ve Štrasburku se odškodnění za regulaci nájmů domáhá kolem 5000 majitelů domů z Česka.

Před pěti lety vyčíslili odborníci sdružení škody způsobené regulací nájemného přibližně na 21 miliard korun. Od té doby se nájmy kvůli postupnému uvolňování činží zvýšily, takže se každým rokem podle Červenkové výše škod snižuje. Přesto se prý může ale výše odškodného vyšplhat ještě vysoko.

"Očekáváme, že vláda si bude vědoma tohoto nebezpečí a bude s vstřícnějším postojem vůči pronajímatelům se snažit minimalizovat škody, které bude povinna zaplatit," dodala zástupkyně sdružení.

Nájemné v regulovaných bytech se v roce 2011 zvýší podle již dřívějšího odhadu ministerstva pro místní rozvoj v průměru o 16 procent. Tam, kde již regulace nájmů skončila, by lidé za bydlení měli příští rok zaplatit pravděpodobně stejně jako letos.

Průměrný letošní růst nájmů v regulovaných bytech se pohyboval kolem 17 procent, v roce 2009 to bylo 30 procent. Celkově se regulované nájemné týkalo asi 750.000 domácností.

Postupnou deregulaci schválili poslanci v roce 2006. Kvůli silnějšímu růstu nájmů, než se původně předpokládalo, byla deregulace loni v některých městech prodloužena o tři roky, tedy do konce roku 2012. Jde o byty ve všech krajských městech kromě Ostravy a Ústí nad Labem. Do této kategorie patří také města nad 10.000 obyvatel ve Středočeském kraji.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK