Růst úvěrů soukromé sféře v eurozóně v červenci zrychlil

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 26. srpna (ČTK) - Růst objemu úvěrů soukromému sektoru v zemích eurozóny během července zrychlil. Více si půjčovaly domácnosti, úvěry podnikům ale dál klesaly, oznámila dnes Evropská centrální banka (ECB). Nejednoznačný vývoj zvyšuje pravděpodobnost, že ECB ponechá svou měnovou politiku beze změn i v nejbližší budoucnosti.

Úvěry soukromému sektoru v sedmém letošním měsíci rostly tempem 0,9 procenta ročně, zatímco v červnu tempo růstu činilo 0,5 procenta. Je to i lepší výsledek, než čekali analytici. V anketě agentury Reuters předpokládali, že růst bude činit půl procenta.

Úvěry podnikům se ale meziročně o 1,3 procenta snížily, a jejich vývoj tak navázal na červen, kdy pokles činil 1,6 procenta. Objem půjček v této kategorii se ale snížil i proti předchozímu měsíci, což znamená už druhý měsíční pokles v řadě. V červenci pokles dosahoval asi deset miliard eur, v přepočtu skoro 250 miliard Kč.

"Je to tak trochu nejasný obraz," poznamenal ekonom banky Goldman Sachs Dirk Schumacher. Úvěry nefinančním společnostem pořád chybí," dodal. Naopak úvěry domácnostem o 2,8 procenta vzrostly, což je stejné tempo jako v červnu. Objem úvěrů poskytnutých na nákup bydlení se ale zrychlil na 3,5 procenta.

Agregát peněžní zásoby M3, který měří objem peněz k okamžitému použití a který ECB považuje za hlavní indikátor inflace, se zvýšil ročním tempem 0,2 procenta. Analytici čekali s rychlejším růstem o 0,3 procenta.

V tříměsíčním klouzavém průměru činil růst agregátu M3 jen 0,1 procenta, a zůstává tak výrazně pod referenční sazbou ECB, která činí 4,5 procenta. Pokud by tento ukazatel vystoupil na 4,5 procenta, ECB už by to považovala za ohrožení cenové stability ve střednědobém výhledu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK