KPMG: Mezi světovými výrobci stále panuje optimismus

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Mezi světovými výrobci a poskytovateli služeb stále panuje optimismus a důvěra v růst. Stejně jako na začátku tohoto roku firmy po celém světě očekávají nárůst aktivity, tržeb i zisků. Vyplývá to z červnového průzkumu celosvětové sítě poradenských společností KPMG, zahrnujícího 11.000 výrobních firem a společností poskytujících služby. Optimisticky svou budoucnost pro příštích 12 měsíců vidí i čeští výrobci.

"V červenci 2010 se u českých výrobců dostaly do plusu téměř všechny sledované ukazatele, přičemž mnohé z nich zaznamenaly proti začátku roku dvojciferný růst. Významně jsme se tak přiblížili hodnotám, jichž výrobní podniky dosahovaly před krizí,“ shrnul výsledky průzkumu partner společnosti KPMG ČR Jan Linhart.

U některých sledovaných oblastí jsou hodnoty nyní již zhruba na polovině pozitivního skóre, kolem nějž se pohybovaly v době před krizí - naposledy v lednu roku 2008. Platí to například pro obchodní aktivitu či pro hodnoty tržeb a zisků, které se ještě při minulém průzkumu nacházely v minusu.

Velmi optimistické jsou české výrobní firmy také ohledně objemu nových zakázek. Stejnou hodnotu zaznamenal ukazatel využívání kapacit, který se od propadu v lednu 2009 stabilně zlepšuje. Poprvé od začátku krize se nyní dostává do plusu zaměstnanost.

Stejně jako při posledním únorovém průzkumu očekávají firmy po celém světě v příštích 12 měsících růst obchodní aktivity. Platí to nejen pro výrobní sektor, ale i pro firmy poskytující služby, jejichž optimismus je však o něco slabší. Obecně se předpokládá růst tržeb a zisků, zlepšila se očekávání ohledně zaměstnanosti a také investic.

Spojené státy i nadále zůstávají největšími optimisty a svá pozitivní očekávání oproti předchozímu průzkumu dokonce ještě zvyšují. Naopak země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) ze svého optimismu trochu ubraly. Výsledky Evropské unie jsou ve srovnání s letošním lednem téměř neměnné. Zlepšilo se očekávání v Japonsku, které však stále zůstává pod celosvětovým průměrem.

I přes zlepšení zůstávají čeští výrobci za celosvětovým průměrem stále pozadu. V mnoha oblastech dosahují zhruba poloviny globálních hodnot, výrazně zaostávají v očekávání ohledně zisků či výdajů na výzkum a vývoj. Srovnání s EU vykazuje o něco menší odlišnosti. S jejím průměrem se Česko téměř shoduje v pohledu na využívání kapacit či zaměstnanost. Největším pesimistou je ve sledovaných oblastech z pochopitelných důvodů Řecko.

Průzkum Business Outlook Survey, který pro celosvětovou síť členských společností KPMG zpracovává agentura Markit Economics, vychází z šetření mezi 11.000 výrobci a poskytovateli služeb. Ti jsou požádáni, aby sdělili své představy o budoucích obchodních podmínkách. Průzkumy se dělají třikrát za rok, data se shromažďují a vyhodnocují v únoru, červnu a říjnu. KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK