Počet nových nezaměstnaných v USA minulý týden klesl

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. srpna (ČTK) - Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden snížil o 31.000 na 473.000 osob po předchozích třech týdnech růstu. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Analytici počítali s mírnějším poklesem na 490.000 osob. Počet žadatelů nicméně podle agentury AP zůstává mnohem vyšší, než by odpovídalo zdravé ekonomice.

Čtyřtýdenní průměr počtu nových žadatelů, který je podle agentury Reuters lepším ukazatelem základních trendů na trhu práce, stoupl o 3250 na 486.750 osob, tedy na nejvyšší úroveň od loňského listopadu.

"Týdenní údaj je nižší, než se očekávalo, čtyřtýdenní průměr však roste. Tato data ukazují, že slabost trhu práce zůstává hlavním zdrojem obav v ekonomice," uvedla analytička Dana Saportaová ze společnosti Credit Suisse.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že míra nezaměstnanosti v USA v červenci zůstala na červnových 9,5 procenta. V americké ekonomice nicméně minulý měsíc zaniklo 131.000 pracovních míst.

Vysoká nezaměstnanost představuje hrozbu pro hospodářské oživení, protože tlačí dolů spotřebitelské výdaje. Ty se na celkové ekonomické aktivitě USA obvykle podílejí zhruba 70 procenty.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí stoupla o 2,4 procenta po nárůstu o 3,7 procenta v předchozích třech měsících. Hospodářský růst v USA tak zpomalil již druhé čtvrtletí za sebou.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK