Produkce odpadů loni klesla o šest procent na 24,2 mil. tun

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Produkce odpadů v České republice se loni snížila o 6,3 procenta na 24,2 milionu tun. Množství nebezpečného odpadu se téměř nezměnilo. Dosáhlo 1,51 milionu tun a jeho podíl na celkové produkci však mírně narostl z 5,9 na 6,2 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Hlavními původci odpadů jsou podniky. Jejich činností loni vzniklo 20,5 milionu tun odpadu. Ve srovnání s rokem 2008 se jedná o téměř osmiprocentní pokles. Z 60 procent šlo o odpady stavební a demoliční, především o zeminu, kamení, dále železo a ocel a beton.

Nejvíce odpadu produkují velké podniky. Tři stovky hlavních původců odpadu produkuje tři čtvrtiny jeho celkového množství, přitom představují pouze dvě procenta veškerých odpad produkujících podniků.

Z obcí pocházelo 3,72 milionu tun odpadu, oproti předloňsku se jedná o nárůst o 2,7 procenta. Převážnou většinu odpadu z obcí tvořily komunální odpady (3,31 milionu tun). Mezi ně se počítá odpad z provozu domácností, z čištění veřejných komunikací, z údržby veřejné zeleně a odpad, který vzniká při nevýrobní činnosti a provozu živností, úřadu a škol. Na dalších místech byly odpady z autovraků a elektrického a elektronického zařízení.

Lidé z dlouhodobého hlediska stále více třídí odpad, vyplývá ze statistiky. Zatímco v roce 2002 činil oddělený sběr přibližně šest procent veškerého sebraného komunálního odpadu, v roce 2009 bylo vytříděno 13,9 procenta. To v absolutním vyjádření znamená 44 kilogramů na osobu.

Do České republiky bylo loni dovezeno 350.500 tun odpadu, více než 99 procent z toho pocházelo z členských států EU. Jednalo se zejména o kovy, plastové odpady a kaučuk. Vzhledem k tomu, že dovoz odpadů do ČR za účelem odstranění není povolen, byl dovezený odpad především dále využit.

Vývoz odpadu z Česka dosáhl 1,540 milionu tun. Směřoval také téměř výhradně do unijních států. Na export šly převážně kovové odpady, odpadní papír a lepenka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK