Firmy s akciemi na doručitele by mohly mít přístup k zakázkám

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Akciové společnosti s anonymními akciemi na doručitele by mohly mít opět přístup k veřejným zakázkám. Příslušnou novelu zákona o veřejných zakázkách, která to má umožnit, by měli poslanci projednat na mimořádné schůzi sněmovny 7. září. O její svolání požádají poslanci koaličních stran, tedy ODS, VV a TOP 09. ČTK to dnes řekl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Problém způsobila novela zákona z letošního jara. Ta stanovila jako podmínku, že akciové společnosti, které se ucházejí o zakázku, smějí mít akcie pouze na jméno a musí předložit seznam akcionářů. Změna má platit od 15. září. Tím se ale z účasti vyloučily společnosti, které mají vydány akcie na doručitele, resp. majitele, bez ohledu na to, jestli jsou jejich vlastníci známi, či nikoliv.

To ale vyvolalo nesouhlas velkých firem, které se proti této změně začaly bouřit; šlo například o ČEZ nebo Komerční banku. Telekomunikační firma Telefónica O2 už kvůli tomu svolala mimořádnou valnou hromadu, kde chce změnit formu akcie na jméno. Právě dnes o této změně rozhodují akcionáři firmy ČD Telematika.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) začátkem srpna navrhl urychleně připravit novelu zákona o veřejných zakázkách, která zruší pasáže znemožňující účast akciovým společnostem s akciemi na majitele. Předloha se stejným cílem dorazila do sněmovny jen o několik dní později a předložily ji poslankyně Věcí veřejných Karolína Peake a Kateřina Klasnová.

Koaliční vláda s jejich návrhem souhlasila. Poslankyně poukazují na to, že zákaz účastí firem s akciemi na majitele znamená vysokou míru rizika. Navrhují také, aby ostatní druhy obchodních společností nemusely předkládat seznam společníků. "Nejzásadnější riziko je žaloba ze strany Evropské komise, neboť znemožněním účasti v zadávacích řízení znamená i diskriminační vyloučení takových společností, které vznikly podle platného práva některého z členských států EU a budou vyloučeny z veřejných zakázek z důvodů, které tedy nemají oporu v ustanovení evropských zadávacích směrnic," uvádějí v důvodově zprávě.

ČSSD zatím neví, zda návrh podpoří. "Zatím je předčasné před jednáním poslaneckého klubu (ČSSD) hovořit o tom, zda podpoříme návrh koalice," řekl ČTK poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Podle něj je hlavně věcí ODS, aby napravila chyby, které před volbami způsobila.

Tejc je spolu s dalšími stranickými kolegy podepsán pod návrhem zákona zakazujícího listinné akcie na majitele. Jejich zrušení má zprůhlednit vlastnickou strukturu a pomoci v boji s korupcí. Bylo by jasné, kdo stojí za firmami ucházejícími se o veřejné zakázky. Tejc podle svých slov trvá na tom, že tento krok je jediný, který může situaci zlepšit, i když ji zcela nevyřeší.

Zákaz ucházet se o zakázky pro firmy s neznámými vlastníky má podle Tejce dva nedostatky. Prvním z nich je, že může být v rozporu s evropským právem a listinou práv a svobod. Druhým nedostatkem je riziko, že zákaz je možné obejít. Zakázku by vyhrála firma s jasným vlastníkem, ale přenechala by ji subdodavatelské firmě, u níž by už nebylo jasné, kdo ji vlastní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK