Desetina amerických domácností s hypotékou v létě nesplácela včas

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. srpna (ČTK) - Zhruba desetině amerických domácností s hypotékou hrozil v létě určitý stupeň rizika, že přijdou o střechu nad hlavou. Americká asociace hypotečních bank dnes oznámila, že k 30. červnu se zpozdilo s nejméně jednou hypoteční splátkou 9,9 procenta majitelů domů na hypotéky. Ukazuje se tak, že vládní úsilí pomoci trhu z krize mělo jen slabý vliv.

Aktuální údaj je sezonně upravený a představuje nepatrný pokles z rekordních 10,0 procenta, které asociace evidovala ke konci dubna. Znepokojivým znamením je, že se začal opět zvyšovat počet lidí, kteří mají s hypotékou problém, když byl trend v minulém roce sestupný.

Ale mírně se snížil počet domácností, které již zasáhl proces vyvlastňování domu. To je první pokles za čtyři roky. Podle údajů agentury RealtyTrac od začátku hospodářské recese z prosince 2007 banky zabavily přes 2,3 milionu domů. Ekonomové předpokládají, že v příštím roce tento počet ještě vzroste.

Počet Američanů, kteří nespláceli včas a spadli do exekuce šel ruku v ruce s nárůstem nezaměstnanosti. Její míra je blízko deseti procent celý rok a nejeví známky, že by brzy klesla.

Podíl lidí s hypotékou, kterým přišlo vyrozumění o exekuci, klesl ve druhém čtvrtletí na 4,57 procenta. V prvním čtvrtletí byl ukazatel na 4,63 procenta. Kleslo i procento domácností s první exekuční upomínkou, dodala agentura AP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK