Euro mírně posílilo díky lepší náladě na akciových trzích

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. srpna (ČTK) - Euro dnes mírně posílilo vůči americkému dolaru i japonskému jenu. Poptávku po jednotné evropské měně podpořila zlepšená nálada na akciových trzích.

Kolem 18:45 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,2690 USD. Vůči japonskému jenu posílilo o 0,3 procenta na 107,40 JPY. "Lepší nálada na akciových trzích podpořila euro," uvedl analytik Sebastian Wanke ze společnosti DekaBank.

Evropské akcie dnes díky příznivým firemním výsledkům posílily poté, co ve středu uzavřely na pětitýdenním minimu. Náladu investorů zlepšila rovněž zpráva výzkumné organizace GfK, podle které by se spotřebitelská důvěra v Německu měla v září vyšplhat na nejvyšší úroveň od loňského října.

Podle analytiků však příznivá nálada investorů pravděpodobně není udržitelná. "Ačkoli euro může dosáhnout dalších krátkodobých zisků, jeho růstový potenciál by měl být velmi omezený, zejména v prostředí, ve kterém jsou investoři čím dál nervóznější kvůli vyhlídkám světové ekonomiky," upozornil analytik Omer Esiner z firmy Commonwealth Foreign Exchange in Washington.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK