Centrální bankéři se sejdou k vyhlídkám a podpoře ekonomiky

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jackson Hole (USA) 27. srpna (ČTK) - V americkém horském letovisku Jackson Hole se dnes sejdou představitelé předních centrálních bank světa a jednat budou o vyhlídkách globální ekonomiky. Na každoroční schůzce, kterou pořádá Federální rezervní banka z Kansas City, se bude patrně hovořit o další podpoře hospodářství a zřejmě také o zpevňování japonské měny.

Dnes na setkání promluví guvernér americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke, který podle agentury Reuters asi zopakuje, že vyhlídky americké ekonomiky jsou značně nejisté. Je ale málo pravděpodobné, že by se jasněji vyjádřil k otázce dalšího tištění peněz. Spojené státy mají základní úroky prakticky na nule a další podpora ekonomiky by musela spočívat v dalších odkupech dluhopisů. K tomu podle části analytiků Fed asi přistoupí.

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet do USA přijede se starostmi s dvourychlostním oživením v eurozóně, které komplikují členské země na periferii hospodářského seskupení. Guvernér japonské centrální banky Masaaki Širakawa se zase potýká s posilováním japonského jenu, jehož kurz nedávno vystoupal na nejvyšší úroveň za posledních 15 let. Podle analytiků je ale velmi nepravděpodobné, že by centrální bankéři eurozóny a USA vyslyšeli požadavek Tokia a přistoupili na koordinovanou intervenci za snížení kurzu jenu.

spr dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK