Nezaměstnanost v Japonsku v červenci klesla, deflace pokračuje

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. srpna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Japonsku se v červenci snížila na 5,2 procenta z 5,3 procenta v předchozím měsíci. Zaznamenala tak první pokles od ledna. Japonsko se však nadále potýká s deflací. Klíčový index spotřebitelských cen se v červenci meziročně snížil o 1,1 procenta. Klesá tak již sedmnáct měsíců za sebou. Vyplývá to z dnešních údajů japonské vlády.

Údaje podle agentury AP podtrhují rostoucí nejistotu ohledně vývoje exportně zaměřené japonské ekonomiky, která se nyní potýká se stoupajícím kurzem japonského jenu a zpomalující světovou poptávkou. "Vzhledem k síle jenu export přechodně klesne a zpomalí hospodářské oživení. Japonsko proto zůstane v deflaci po další dva až tři roky," uvedl analytik Takeši Minami ze společnosti Norinchukin Research Institute.

Výdaje japonských domácností v červenci stouply o 1,1 procenta, jejich růst by se však mohl zastavit, jakmile vyprší vládní pobídky k nákupům různého zboží, například domácích spotřebičů šetrných k životnímu prostředí. "Podle našeho názoru se rýsují obavy ohledně spotřeby kvůli slabému trhu a práce a končícím stimulům," uvedl jeden z analytiků společnosti Goldman Sachs.

Japonský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí zvýšil o pouhých 0,4 procenta. Japonsko tak na pozici druhé největší ekonomiky světa vystřídala rychle rostoucí Čína, napsala agentura AP.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK