Japonské akcie zastavily pokles, kurz jenu už se dál nezvyšuje

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. srpna (ČTK) - Akcie v Japonsku dnes přestaly klesat, i když začátek obchodování tomu příliš nenasvědčoval. Zlom nastal až v průběhu dne, kdy hlavní index nejprve smazal ztráty a později se vydal poměrně rychle vzhůru. Na devizových trzích přestal růst kurz jenu, převážně kvůli nervozitě před schůzkou centrálních bankéřů.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 84,58 bodu a den uzavřel silnější o 0,95 procenta na hodnotě 8991,06 bodu. Odpoutal se tak od nejnižší hodnoty za posledních 16 měsíců, na kterou spadl ve čtvrtek. Širší index Topix vzrostl také o jedno procento a uzavřel na 819,62 bodu.

Investoři se dnes ve větší míře zbavovali japonských dluhopisů s dlouhou dobou splatnosti a přesouvali se právě k akciím. Těm k růstu pomohly i předpoklady, že japonské úřady podniknou kroky k tomu, aby zastavily růst kurzu japonského jenu.

Na trhu byla znát nervozita před dnešním zveřejněním revize dat o vývoji hrubého domácího produktu Spojených států za druhé čtvrtletí. První rychlý odhad zveřejněný asi před měsícem ukázal, že největší ekonomika světa rostla tempem 2,4 procenta, zpřesněná data by ale měla ukázat, že byl růst mnohem slabší, patrně kolem jednoho až 1,4 procenta.

Trhy budou také sledovat schůzku centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole, které se zúčastní i šéf japonské centrální banky Masaaki Širakawa. Trh neočekává, že by se bankéři dohodli na koordinované intervenci za oslabení jenu, je ale podle nich možné, že Japonsko po schůzce přijme samo nějaké kroky, které by oslabily jeho měnu.

Kurz jenu vůči dolaru oslabil o 0,3 procenta na 84,71 JPY, během dne byl přitom až na 84,27 JPY. Euro vůči dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,2728 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK