ČSÚ: Ceny pohonných hmot opět klesly, Natural zlevnil o 12 haléřů

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 31,72 koruny za litr a byl tak o 12 haléřů levnější než o týden dříve. Motorová nafta zlevnila o devět haléřů na průměrných 30,77 koruny za litr, vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou se snížila o osm haléřů na 31,56 koruny za litr. Mírně zlevnil plyn LPG, a to v průměru o tři haléře na 14,45 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot dlouhodobě monitoruje i společnost CCS. Podle jejích údajů se průměrná cena benzinu Natural 95 k neděli snížila o čtyři haléře na 31,60 koruny za litr. Nafta zlevnila o osm haléřů na 30,57 koruny za litr.

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka byl příčinou zlevňování v uplynulém týdnu pokles cen ropy a mírné snížení distribučních marží. "Od začátku prázdnin jsou nyní benzin i nafta shodně levnější o zhruba 80 haléřů na litr. Zlevnění tak museli zaregistrovat všichni pravidelní řidiči," dodal analytik Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting.

jap dvd

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK