Bárta chce zachovat leteckou linku Praha-Brno, ale bez dotace

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Ministr dopravy Vít Bárta (VV) chce zachovat letecké spojení mezi Prahou a Brnem, ale odmítl jeho finanční podporu. ČSA plánuje od zimního letového řádu přestat ztrátovou linku svými letadly provozovat. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo dopravy v tiskové zprávě.

ČSA se k informaci nechtěly vyjadřovat před vydáním zimního letového řádu, který je podle informací ČTK těsně před zveřejněním.

Bárta chce po čtvrtečním jednání s prezidentem ČSA Miroslavem Dvořákem vyzvat České aerolinie, Letiště Praha a Letiště Brno k vytvoření podmínek pro alternativní spojení a k jednání s jinými leteckými dopravci o možnostech zachování kontinuity spoje.

"Nechal jsem si předložit podrobná historická data, aktuální propočty i prognózy, na základě kterých se ČSA rozhodly linku Praha - Brno ukončit. ČSA mě také vyzvaly k finanční podpoře této linky, což nepřipadá v úvahu. V době, kdy máme ušetřit pět miliard korun, není rozhodně možné plýtvat finančními prostředky a podporovat ztrátový byznys. A své vnitřní rezervy budou muset hledat i České aerolinie," uvedl ministr.

Rušení ztrátových linek je součástí restrukturalizačního plánu ČSA, který schválila vláda letos v květnu. Leteckému spojení Praha - Brno bude po zářijovém otevření jihozápadní části pražského okruhu zřejmě ještě více konkurovat silniční doprava, letadla soutěží i se železničními spoji.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK