Lesnické svazy požadují změny ve vedení Lesů ČR kvůli tendrům

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS) dnes vyzvala ministra zemědělství Ivana Fuksu k personálním změnám ve vedení státního podniku Lesy ČR. Důvodem je situace kolem tendrů na těžbu dřeva od roku 2011. Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině května. Na podzim proto LČR vypíšou jednoroční tendry na příští rok.

Podle konfederace je však jasné, že vypsání výběrových řízení pro práce v lese až po 15. září neumožní podepsání příslušných smluv do konce letošního roku. Tím jsou vážně ohroženy nejen práce ve státních lesích, ale především dodávky dřevní hmoty pro tuzemské zpracovatele, tvrdí KLDS. Lesnictví a navazující obory zaměstnávají v Česku kolem 90.000 lidí.

"Rada KLDS je přesvědčena, že současné vedení LČR nemá schopnost řešit situaci v lesnicko-dřevařském komplexu tak, aby zamezilo negativnímu dopadu na ekonomiku odvětví se všemi průvodními jevy v sociální oblasti, které především výrazně ohrozí zaměstnanost," stojí v prohlášení lesníků a dřevařů.

Roční tendry budou jednokolové a hlavním kritériem má být nabídnutá cena, oznámil minulý týden ministr zemědělství Ivan Fuksa. Firmě patří polovina lesů v zemi, podle zrušených tendrů se v nich mělo pracovat od ledna 2011.

KLDS sdružuje Českou asociaci podnikatelů v lesním hospodářství, Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství, Společenstvo dřevozpracujících podniků, Asociaci českého papírenského průmyslu, Svaz zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu, Svaz českých a moravským výrobních družstev a Asociaci českých nábytkářů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK