WSJ: Rosněfť se chystá k převzetí podílů v německých rafineriích

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 27. srpna (ČTK) - Ruská energetická společnost Rosněfť, kterou ovládá stát, se chystá převzít podíly v několika německých rafineriích. Napsal to dnes ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Podle něj to bude jedna z největších akvizic, kterou ruský podnik ve vlastnictví státu provede v západní Evropě.

WSJ s odkazem na informované zdroje píše, že Rosněfť usiluje o podíly ve čtyřech rafineriích. Krok Rosněfti by měl mít zároveň pozitivní dopady na britský těžařský koncern BP, který působí i v Rusku a který se nyní potýká s dopady problémů kvůli havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu.

Zdroje WSJ tvrdí, že Rosněfť už je v pokročilé fázi jednání, jejichž cílem je dohodnout podmínky převzetí 50 procent akcií ve společnosti Ruhr Öl. Podíl v současné době vlastní venezuelská státní společnost Petróleos de Venezuela (PDVSA).

Cena, za kterou Rusové podíl převezmou, zatím nebyla dohodnuta, ale měla by se pohybovat od jedné do dvou miliard dolarů (od 19,6 do téměř 39 miliard Kč). Může ale prý trvat několik týdnů, než budou dohodnuty všechny podmínky.

Ruhr Öl je společným podnikem mezi PDVSA a zmíněným britským koncernem BP. Ruhr Öl byl založen v roce 1983 a má podíly v několika rafineriích, například Bayern Oil, Gelsenkirchen, MiRO Karlsruhe a PCK Schwedt. Ty společně představují zhruba čtvrtinu celkové kapacity na zpracování ropy v Německu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK