Z Damina odejde 50 lidí, o práci v konfekci nemají zájem

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frýdlant (Liberecko) 27. srpna (ČTK) - Frýdlantskou textilku Damino definitivně opustí téměř 50 lidí, kteří pracovali ve zrušené tkalcovně. Firma jim nabídla možnost přechodu do konfekce, využil ji však jen jeden člověk. Podnik stále bojuje se škodami po záplavách, kvůli nimž byla tkalcovna zrušena, konfekce však už funguje normálně a je zakázkami vytížená do konce roku, řekl dnes ČTK jednatel Viktor Víšek.

O uzavření tkalcovny minulý týden rozhodlo vedení koncernu Daun, pod nějž Damino spadá. Hala byla při povodni zaplavena do výše jednoho metru, poškozeno bylo veškeré zařízení. Pracovalo tam asi 50 lidí, kteří dostali možnost přesunout se do konfekce. Na rozhodnutí měli týden. "Ukázalo se, že většině z nich o práci ve firmě ale příliš nejde. Zajímá je odstupné. Do konfekce chce přejít jen jeden člověk," podotkl Víšek. Odstupné bude pětinásobek průměrného platu, pro některé to znamená až 100.000 korun.

Konfekce má minimálně do konce roku budoucnost jistou, zákazníci prý firmě neodešli a vytíženost je vysoká. "Momentálně sháníme zakázky na příští rok. Samozřejmě nejsme teď schopni říct, co bude ve vzdálenější budoucnosti," řekl jednatel. V Daminu zůstalo zhruba 80 lidí. Výroba se naplno rozjela minulý týden, kdy byl vybudován provizorní most přes říčku Smědou.

Firma stále bojuje s následky povodní. Nefunguje například pevné telefonní spojení, ztracena byla také všechna data. "Nevím ani, kolik máme na účtu přesně peněz. Ztraceny byly údaje o zaměstnancích, prostě všechno. Dnes ráno jsem kupoval nový počítač, snad by nám také dnes měli obnovit pevnou linku. Zatím mám opravdu jen ten mobil," řekl Víšek.

Zatímco hala konfekce je už v podstatě uklizená a stroje fungují, ostatní prostory firmy ještě zdaleka čisté nejsou. To však teď není prioritou, důležité je připravit firmu na zimu. "Nemáme lidi na to, aby uklízeli další místa v podniku. Hlavní teď pro nás je vyrábět a také připravit kotelnu, protože léto pomalu končí," dodal Víšek.

Celková škoda po povodních je podle Víška asi 300 milionů korun, pojišťovna prý firmě proplatí asi desetinu. Damino CZ vyrábí stolní a ložní prádlo od roku 1996. V regionu s vysokou mírou nezaměstnanosti patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele. Na Frýdlantsku bylo na konci července bez práce 1531 lidí a míra nezaměstnanosti dosáhla 15,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK