Na jihu a západě Čech nebyly schváleny dotace pro europrojekty

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 27. srpna (ČTK) - Na jihozápadě Čech nebyly kvůli vládním škrtům schváleny další dotace pro přehodnocené projekty z vyšetřované 5. výzvy operačního programu. Dnes o tom rozhodl výbor Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad kvůli nejasnostem s financováním operačních programů, sdělil ČTK mluvčí Úřadu regionální rady Adam Kotalík. Vláda před časem rozhodla, že zruší spolufinancování těchto projektů ve výši 7,5 procenta.

Rozhodnutí výboru se týká projektů rozvoje infrastruktury pro sociální integraci, zdravotnické péče a revitalizace památek. "Výbor se seznámil s výsledky přehodnocených oblastí podpory a k procesu ani k pořadí projektů neměl připomínky. Bohužel, v současné době, kdy nám na financování těchto projektů mohou na základě rozhodnutí vlády chybět stamiliony, nemůžeme tyto výsledky odpovědně schválit," vysvětlil rozhodnutí místopředseda výboru a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Projekty z páté výzvy operačního programu se zabývala policie kvůli nejasnostem s přidělováním dotací. V souvislosti s tím stíhá dva jeho vedoucí pracovníky. Ve výzvě bylo úspěšných 177 žádostí v celkové hodnotě 3,8 miliardy korun. Výbor rady regionu se na základě doporučení ministerstva financí rozhodl, že nechá přehodnotit všech 630 žádostí podaných v páté výzvě. V červenci schválil první přehodnocené projekty.

Tento týden vyplácení unijních dotací pozastavil výbor Regionální rady regionu Jihovýchod, do 17. září také nepřijímá nové projekty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK