Co týden dal?

27.08.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


České dráhy nechají zmodernizovat 58 vagonů pro expresní vlaky EuroCity a InterCity, Český telekomunikační úřad chce příští rok snížit počet veřejných telefonních automatů, MF vydá státní dluhopisy za 148,2 miliardy korun.

Posledních 7 dní ve světě

 

  • Měnový výbor maďarské centrální banky na svém zasedání podle očekávání nechal hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu 5,25 procenta. Banka úroky nezměnila již čtvrtý měsíc za sebou.
  • Rozsáhlý balík stimulačních opatření americké vlády ve druhém čtvrtletí zvýšil reálný hrubý domácí produkt Spojených států až o 4,5 procenta a poskytl práci až 3,3 milionu lidí. Uvedl to Rozpočtový úřad Kongresu (CBO).
  • Nebývalé sucho a rozsáhlé požáry, které letos v létě zasáhly Rusko, zpomalí letošní hospodářský růst země o 0,8 až 1,0 procentního bodu. Mezi dalšími následky je i růst cen základních potravin včetně pečiva, uvedl náměstek ruské ministryně hospodářského rozvoje Andrej Klepač.
  • Prodej starších obytných domů ve Spojených státech se v červenci propadl o rekordních 27,2 procenta. Dostal se tak na 15leté minimum. Uvedlo to Národní sdružení realitních kanceláří (NAR). Analytici čekali podle agentury Reuters pokles o 12 procent.
  • Počet průmyslových zakázek v eurozóně i v EU dále citelně roste. Index pro zakázky v zemích platících eurem vzrostl v červnu ve srovnání s předchozím měsícem o 2,5 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 2,4 procenta.
  • Deficit veřejných financí Německa v pololetí vystoupil na 42,8 miliardy eur (asi 1,06 bilionu Kč), což odpovídá zhruba 3,5 procenta hrubého domácího produktu. Pravidla EU povolují deficit jen do tří procent, s návratem pod tuto hranici Německo počítá až v roce 2012.
  • Japonský koncern Sony pracuje na televizoru s trojrozměrným obrazem, který nebude potřebovat speciální brýle. Sony se tak pustila do závodu s rivalem Toshiba, který stejný záměr oznámil tento týden. Sony ale uvedla, že než půjdou takové televizory do prodeje, bude třeba překonat technologické překážky a snížit náklady. Také Toshiba si není jistá, kdy by mohla spustit prodej.
  •  Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla proti předchozím třem měsícům o 1,2 procenta, tedy nejrychlejším tempem za více než devět let. Překvapivě tak opravil svůj předběžný odhad z minulého měsíce, podle kterého růst činil 1,1 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

 

Posledních 7 dní doma  


  • České dráhy nechají zmodernizovat 58 vagonů pro expresní vlaky EuroCity a InterCity, obnovu vozů provede slovenská společnost ŽOS Trnava. Náklady včetně desetiletého lesingu budou 2,183 miliardy korun.
  • Český telekomunikační úřad chce příští rok snížit počet veřejných telefonních automatů, které bude stát dotovat, ze současných 6440 na 5909 budek.
  • Tuzemští příjemci dotací z evropských fondů dostali v červenci proplaceno 7,1 miliardy korun. Celkově tak v současném programovém období 20007-2013 získali 147,3 miliardy korun.
  • Ministerstvo financí chce vydat státní dluhopisy za 148,2 miliardy korun, kterými plánuje uhradit většinu loňského schodku státního rozpočtu. Vyplývá to z návrhu zákona, který MF zaslalo minulý týden do připomínkového řízení. Ministerstvo chce, aby poslanci zákon schválili hned v prvním čtení. Dluhopisy by měly mít podle návrhu splatnost až 50 let.
  • Ministerstvo financí opět předkládá novelu loterijního zákona. Předloha má obcím zajistit právo účasti na povolovacích řízeních k provozování loterií a podobných her a nově i videoloterijních terminálů na jejich území. Podle současné právní úpravy mají totiž obce možnost regulovat pouze provozování výherních hracích přístrojů.
  • Období nízkých úrokových sazeb je v České republice u konce. Uvedl to člen bankovní rady ČNB Kamil Janáček.
  • Vláda schválila návrh Národního akčního plánu (NAP) pro energii z obnovitelných zdrojů, který počítá s pokrytím více než 13 procent české spotřeby energie do roku 2020 obnovitelnými zdroji. Cílem NAP je zajistit rovnoměrný rozvoj obnovitelných zdrojů (OZE) v ČR, jejich instalované výkony budou zároveň kontrolovány podle stanovených limitů. Proti návrhu se již dříve ohradili podnikatelé v oboru obnovitelných zdrojů, kteří tvrdí, že představuje likvidaci tohoto energetického sektoru v Česku.
  • Počet účastníků penzijního připojištění v prvním pololetí stoupl na 4,47 milionu, což byl proti konci roku 2009 nárůst o 80.000. Tempo růstu jejich počtu zpomalilo. V prvních šesti měsících bylo uzavřeno 256.000 nových penzijních připojištění, tedy o 18.000 smluv méně než ve stejném období loni. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                    

Anketa

Hospodářská krize přetrvává již několik měsíců v řadě a zatím nic nenasvědčuje jejímu konci. Dopady krize se díky vlastní měně projevují v ČR menší měrou. Ovlivnila krize i vás osobně?

  • Ano, pečlivě zvažuji jak naložit s každou korunou - 58 %
  • Ne, hospodářskou krizi na sobě nepociťuji - 42 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU