Drobní investoři v USA nevěří růstu akcií, obavy mají i milionáři

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. srpna (ČTK) - Počet drobných amerických investorů, kteří v nejbližších šesti měsících očekávají růst akciových trhů, tento týden klesl na pouhých 21 procent. Ukázal to pozorně sledovaný index důvěry, který sestavuje Americké sdružení drobných investorů (AAII). Jiný index pak ukázal, že američtí milionáři mají obavy z dalšího vývoje ekonomiky, což je obzvlášť znepokojivé zjištění.

Index důvěry, který sdružení sestavuje, byl ještě minulý týden na 30 procentech. Pokles v tomto týdnu znamená, že růstu akcií v nejbližší době v USA nyní věří pouze každý pátý drobný investor.

Nynější hodnota indexu je nejnižší od loňského března, kdy indikátor klesl na 19 procent. Po loňském poklesu indexu na 19 procent se přitom za pár dnů akciové trhy totálně sesunuly. Index S&P 500 spadl až na 676 bodů, což byla jeho nejnižší hodnota za 12 let.

Nyní se index S&P 500 pohybuje kolem 1040 bodů, ale už asi týden klesá. Část analytiků už delší dobu varuje, že index v podzimních měsících klesne ještě výrazněji a některé hlasy dokonce předpovídají pád ještě níže, než byl index loni v březnu, tedy až pod 676 bodů.

Drobní investoři tudíž mají teď stejné pocity, jako měli loni těsně před kolapsem trhů. A to za situace, kdy je index S&P 500 pořád ještě o víc než 50 procent výše, než byl loni v březnu.

Průzkum se provádí každý týden a v úvahu bere ještě středeční data. Za posledních pět dnů se ale neodehrálo nic tak zásadního, co by vysvětlilo až tak silný nárůst pesimismu. V úterý byla sice zveřejněna statistika, která ukázala rekordní propad prodeje starších domů, akciové trhy nicméně po propadu na začátku obchodování dál mírně zpevňovaly.

Podle opačného, takzvaného kontrariánského pohledu, už čtyři z pěti drobných investorů hodili ručník do ringu. Podle tohoto přístupu, který se mezi profesionálními obchodníky často používá, je čas k nákupu.

Větším důvodem k obavám, než slabá důvěra drobných investorů v akciový trh, je ale postoj milionářů. Jejich názor a vnímání situace jsou mnohem důležitější. Milionáři totiž zpravidla bývají optimističtější než lidé bez peněz a řada bohatých lidí vlastní menší podniky, a jsou tedy zároveň i zaměstnavatelé.

Index důvěry, kterou mají investoři z řad milionářů v další vývoj americké ekonomiky, v srpnu klesla nejníže za poslední více než rok. Zjistila to společnost Spectrem Group, která index sestavuje. Za milionáře je v průzkumu považován každý investor, který má k dispozici alespoň půl milionu dolarů (alespoň deset milionů Kč). Musí to ale být likvidní aktiva, tedy taková, kterou lze prakticky okamžitě přeměnit na hotovost. To znamená, že například dům, kde investor bydlí, se nepočítá.

Takzvaný Spectrem Millionaire Investor Confidence Index za srpen klesl o 11 bodů a dostal se na minus 18 bodů, což je nejnižší hodnota od loňského června. Tehdy klesl rekordně nízko na minus 20 bodů, což bylo krátce po tom, co zmíněný index S&P 500 spadl nejníže za posledních 12 let.

Index byl celý rok v neutrálním pásmu, které Spectrem Group vymezuje hodnotami -10 až +10 bodů. Index se jinak může pohybovat od -100 do +100 bodů. Milionáři v průzkumu často uváděli, že nejvíce je znepokojuje vysoká nezaměstnanost. Ta podle nich kazí hospodářské vyhlídky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK