Na dokončeném úseku silnice R6 u Jenišova se sesula část náspu

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 27. srpna (ČTK) - Na nedávno dokončeném úseku nové rychlostní silnice R6 u Jenišova na Karlovarsku se sesula část svahu nad částí ve směru do Karlových Varů. Přestože byl tento úsek silnice otevřen pro běžný provoz před dvěma měsíci, je nyní polovina vozovky uzavřena a omezení potrvá předběžně do 4. září. Zatím není jasné, proč se stovky metrů krychlových zeminy sesunuly k vozovce, oznámil dnes ČTK krajský šéf Ředitelství silnic a dálnic Radomil Havrda.

Přesné příčiny sesuvu poblíž silničního viaduktu budou podle Havrdy známy teprve po provedení diagnostiky místa. Není vyloučeno, že svou negativní úlohu sehrálo velmi deštivé počasí z posledních týdnů. Uvedl, že vegetace, jež by měla působit jako stabilizační prvek a zeminu na svahu držet, za krátkou dobu ještě terénem neprorostla. "Při tak velké stavbě se mohly narušit původní toky vody, která poté svah podmáčela. Těch vlivů může být prostě řada a musí se odhalit," podotkl.

Sesutý svah znovu vytvaruje do původní podoby těžká mechanizace, vlastní těleso komunikace by podle Havrdy patrně nemělo být porušeno. Řidiči musí počítat s komplikací v podobě převedení dopravy do jediného pruhu. "Veškeré náklady spojené se sesuvem jsou věcí stavební firmy, která tady pracovala. Stavba silnice je v záruce," dodal ředitel.

Problémy na stavbě rychlostní silnice R6 se letos vyskytly už jednou, a to krátce po otevření nového úseku mezi Tisovou a Kamenným Dvorem na Sokolovsku. Přestože po silnici jezdily automobily jenom krátce, na několika místech se začal povrch silnice vlnit a stavební firma ho musela opravovat. Náklady se pohybovaly kolem 1,5 milionu korun. "Tento úsek také sledujeme a definitivní závěry, proč se tady problémy s povrchem objevily, by měly být na jaře," dodal Havrda.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK