Inflace v Německu v srpnu zpomalila na jedno procento

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. srpna (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu zpomalila v srpnu podle předběžných údajů na jedno procento z červencových 1,2 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny nezměnily. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý statistický úřad.

K meziročnímu poklesu přispělo hlavně snížení cen plynu a centrálního vytápění. Výsledky jsou v souladu s očekáváním analytiků.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie inflace zpomalila na 0,9 procenta z červencových 1,2 procenta. Meziměsíčně se ceny také nezměnily.

Spotřebitelské ceny zpomalují navzdory silnému růstu ekonomiky. Německo se ve druhém čtvrtletí loňského roku vymanilo z nejhorší recese od konce války a poslední ukazatele naznačují, že ekonomika nabírá na rychlosti. V letošním druhém čtvrtletí ekonomika vzrostla o 2,2 procenta.

Německo je největší ekonomikou eurozóny a zpráva o inflaci podle analytiků naznačuje, že by inflační tlaky mohly zmírnit v rámci celé eurozóny. Evropská centrální banka tak nebude mít důvod měnit hlavní úrokovou sazbu ze současného rekordního minima jednoho procenta.

Předběžné údaje vycházejí z informací od šesti ze 16 německých spolkových zemí. Konečná čísla zveřejní úřad 9. září, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK