Dell zvýšil nabídku na převzetí 3Par o desetinu na 1,8 mld. USD

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. srpna (ČTK) - Americký Dell opět zvýšil nabídku na převzetí firmy 3Par, o kterou bojuje s rivalem Hewlett-Packard. Dell nabídku zvýšil o deset procent na 27 dolarů za akcii, tedy na 1,8 miliardy dolarů. Podnik zároveň oznámil, že vedení společnosti 3Par tuto nabídku přijalo. Akcie výrobce zařízení na uchování dat pak vzrostly o 9,4 procenta.

Dell dodal, že nabídku zvýšil podle předchozí dohody, kterou s 3Par uzavřel. Je ale pravděpodobné, že tím bitva s HP o 3Par nekončí. Devět analytiků a manažerů investičních fondů tento týden tipovalo, že konečná cena bude kolem 29 dolarů za akcii.

HP, jehož roční tržby dosahují 115 miliard dolarů proti 53 miliardám u Dellu, má dost sil na to, aby nabídku rivala přebil. Podnik v dnešním tisku inzeroval, že odkoupí volné akcie 3Par z trhu po 27 dolarech. Emise 3Par přitom dnes posílila na 28,50 dolaru. Z HP nebyl nikdo k zastižení, aby vývoj komentoval.

HP a Dell usilují o 3Par, aby si rozšířili nabídku o takzvaný cloud computing, kdy se firemním klientům nabízí po internetu uchování dat s dalšími službami. Rozšířit své aktivity mimo prodej osobních počítačů chtějí společnosti Dell i HP proto, aby si zvýšily rentabilitu.

Akviziční souboj, který ve světě technologických firem není běžný, začal tento týden, když HP předložil nabídku na 24 dolarů za akcii 3Par, když Dell předtím nabídl 18 dolarů. Dell pak odpověděl zvýšením návrhu na 24,30 dolaru na akcii a příplatek za ukončení transakce zvýšil na 72 milionů z 53,5 milionu, napsal Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK