ČSAD autobusy Plzeň zdraží od 1. září jízdné v průměru o 3,5 pct.

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 27. srpna (ČTK) - V průměru o 3,5 procenta se od 1. září zvýší ceny jízdenek společnost ČSAD autobusy Plzeň. Nejvýznamnější osobní dopravce na západě Čech zdražuje poprvé po třech letech. Reaguje tak na stále rostoucí náklady, zejména na dražší pohonné hmoty a na vyšší DPH, informoval dnes ČTK vedoucí referent dopravy Zbyněk Hupák.

"U kratších vzdáleností do 55 kilometrů se jedná o navýšení o dvě koruny za danou tarifní vzdálenost u obyčejného plného jízdného a od 56 kilometrů výše se změní ceny o čtyři koruny oproti stávajícímu ceníku jízdného," upřesnil. Změna se týká základního ceníku, který platí u drtivé většiny autobusových linek provozovaných na území Plzeňského kraje. Mírně se upravily i ceníky zvláštního jízdného, které platí u komerčních převážně dálkových linek firmy. Zdražení se nedotkne všech cestujících. Dětem od šesti do 16 let, zdravotně postiženým, žákům a studentům zůstane na určitých trasách cena na nynější úrovni.

ČSAD autobusy Plzeň letos zajišťuje dopravu na 242 běžných linkách v rámci dopravní obslužnosti kraje. Jízdné zdražuje po třech letech, jiní dopravci v okolních regionech za tu dobu zvedli ceny i opakovaně. Firma už ale nemohla podle Hupáka déle udržovat stejné ceny a musela reagovat na vyšší náklady. Například lednové navýšení DPH z devíti na deset procent cestující v ceně jízdenky nepoznali, vyšší náklady pokrývala firma.

Přeprava objemných zavazadel, kol či lyží nezdražuje. Nové ceníky jsou na internetu www.csadplzen.cz.

ČSAD autobusy Plzeň disponuje 420 autobusy včetně zájezdového cyklobusu a dvou dálkových autobusů se speciální plošinou pro vozíčkáře a osmi přívěsy pro kola či zavazadla. Zaměstnává 558 lidí, z toho 459 řidičů. Kromě dopravní obslužnosti a dálkových linek provozuje i zvláštní linky například k nákupním centrům v Plzni, provozuje městskou hromadnou dopravu v Klatovech, Domažlicích, Tachově, Stříbře a Přešticích.

Lada Pešková jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK