Euro.cz: CzechInvest od září povede Miroslav Křížek

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Generálním ředitelem státní agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest bude od září Miroslav Křížek (30), informoval dnes server Euro.cz. Křížek ve funkci vystřídá Alexandru Rudyšarovou, která podle serveru v agentuře zůstává jako první náměstkyně odpovědná za problematiku strukturálních fondů.

Na post šéfa CzechInvestu Křížka navrhl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Oba spolu už v minulosti spolupracovali a spojuje je i členství v ODS, kam Křížek vstoupil v roce 2004, tedy rok před ukončením svého studia na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde v současné době učí. Křížek je rovněž zastupitelem Prahy 13 a vede Institut rozvoje podnikání při VŠE v Praze, který pomáhal v roce 2006 zakládat, píše server. Křížek se na svých webových stránkách prezentuje jako pedagog, politik a podnikatel.

Podle dobře informovaných zdrojů serveru má jmenování Křížka zklidnit situaci a napjaté vztahy mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a CzechInvestem. V zákulisí se prý hovoří o neustálých kompetenčních sporech a kontrole při čerpání ze strukturálních fondů.

Agentura CzechInvest působí jako prostředník mezi EU a podnikateli při čerpání peněz z evropských strukturálních fondů a poskytuje služby tuzemským i zahraničním investorům.

Agentura vznikla v roce 1992. Od té doby se dosud podílela na 1481 investicích v celkové hodnotě 672 miliard korun. V projektech zprostředkovaných agenturou našlo práci přes 210.000 lidí, další tisíce pracovních míst vzniklo v navazujících investicích.

V letošním prvním pololetí získalo Česko prostřednictvím CzechInvestu investice v hodnotě sedm miliard korun. Za loňské pololetí to bylo 10,5 miliardy Kč. Počet investičních projektů se také snížil, letos jich bylo 125, loni 140. Díky letošním investicím vznikne přes 4500 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK