Svazy: Potraviny z mouky kvůli vysokým cenám obilí podraží

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 27. srpna (ČTK) - Potraviny vyráběné z mouky kvůli rostoucím cenám obilovin podraží. Cena mouky pro pekárny se bude postupně zvyšovat o více než dvě koruny za kilogram. To se musí odrazit i v cenách pekárenských výrobků a dalších výrobků z mouky, řekli dnes na výstavě Země živitelka novinářům zástupci Společenstva mlynářů a pekařů a Svazu průmyslových mlýnů.

Maloobchodní cena rohlíku by se podle jejich názoru měla vrátit ke 2,50 Kč za kus. Mlýny na cenu obilovin reagují už nyní, protože v cenách mouky už nejsou podle svazů rezervy. Potravinářská pšenice stála až do května zhruba 3000 korun za tunu a během července dosáhla ceny 3600 až 4000 korun za tunu. V srpnu se ceny zvýšily o dalších 600 korun za tunu a podle svazů dál porostou.

"Jsou problémy s kvalitou obilí, předpokládáme, že v ČR nebude dostatek potravinářské pšenice ani potravinářského žita," uvedl Pavel Filip ze Společenstva mlynářů a pekařů. Mlýnské podniky podle něj zaznamenaly ztráty, nejsou prý ani dostatečně předzásobeny obilím, aby vyrovnaly výkyv cenách. Některé už proto ceny začaly zvyšovat. Odhaduje také, že v Česku nebude dostatek potravinářské pšenice. Mlýny budou tedy muset obilí dovážet. Tím pádem se do české ceny projeví vyšší světové ceny.

Podle prezidenta Angrární komory Jana Veleby se ceny obilí vrací na původní úroveň. V minulosti byly podle něj na úrovni dob komunismu.

Do pondělka bylo v Česku sklizeno 67 procent obilných polí, loni touto dobou to bylo 92 procent. Žně zpožďuje deštivé počasí. Produkce obilí bude kvůli počasí oproti loňsku nižší podle odhadů komory o 20 procent a ztrátu zemědělců agrární komora odhaduje na sedm miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK