Bernanke: Fed je připraven učinit další kroky k podpoře ekonomiky

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jackson Hole 27. srpna (ČTK) - Centrální banka Spojených států (Fed) je podle svého šéfa Bena Bernankeho připravena učinit další kroky k podpoře ekonomiky, pokud by ekonomika začala stagnovat a objevily se signály, že spotřebitelské ceny klesají. Dodal, že ekonomika podle něj nyní zpomaluje výrazněji, než se čekalo.

"Měnový výbor je připraven poskytnout další peněžní pomoc prostřednictvím nekonvenčních opatření, pokud to bude nezbytné, zvláště v případě, že se výhled výrazně zhorší," uvedl Bernanke ve svém projevu na konferenci Fedu. Bernanke hovořil zhruba hodinu a půl poté, co vláda oznámila, že růst americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí výrazně zpomalil na 1,6 procenta z 3,7 procenta v prvním čtvrtletí. Podle předběžných odhadů měl hrubý domácí produkt zpomalit na 2,4 procenta.

Podle Bernankeho při snižování nákladů na úvěry byly účinné nákupy dlouhodobých cenných papírů centrální bankou a věří, že nákup těchto aktiv by v případě potřeby podpory ekonomiky byl efektivní. Snížení nákladů na úvěry by mohlo donutit Američany více si půjčovat a utrácet. Výdaje spotřebitelů tvoří hlavní část ekonomického růstu. Menší účinnost podle něj mají další možnosti, jako držení úrokových sazeb mimořádně nízko ještě delší dobu, než v současnosti trhy čekají, nebo zvýšení inflačního cíle.

Bernanke dal ale také jasně najevo, že Fed zatím o dalším postupu nerozhodl. "V tomto okamžiku se měnový výbor nedohodl na specifických kritériích nebo spuštění další akce," uvedl.

Dnešní zpráva o ekonomickém růstu znovu rozvířila mezi analytiky obavy, že americká ekonomika by mohla spadnout zpět do recese. Bernanke k tomu dodal, že ekonomický výhled je nejistý a ekonomika zůstává citlivá na neočekávání vývoj, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK