Turecko - projekty životního prostředí za prostředky EU

31.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Technologie na ochranu životního prostředí byly zařazeny centrálními orgány ČR mezi perspektivní obory naší ekonomické spolupráce s Tureckem. Předkládáme proto zejména české hospodářské sféře aktuální přehled projektů týkajících se vody. Jde o budoucí tendry z prostředků EU. Často kritizovaná svízel tureckých státních výběrových řízení v případě EU projektů odpadá. Řízení podléhají striktním pravidlům EU, celý proces dozoruje z pověření Bruselu Delegace EU Ankara. České firmy se mohou ucházet o zakázku rovněž přímo.

V této fázi byly jednotlivé projekty včetně příslušné kategorizace (číslo projektu EuropeAid) oficiálně publikovány tureckou implementační agenturou CFCU (Central Finance and Contracts Unit - http://www.cfcu.gov.tr/). Vše v angličtině a turečtině. Další fází bude vypsání konkrétních tendrů. Termíny jsou prozatím indikativní, ale většinou jde o 4. kvartál 2010 nebo později.

České firmy mají do vlastního vypsání tendru poměrně značnou časovou rezervu k přípravě a seznámení se situací. V příloze ke stažení je přehled jednotlivých projektů, který obsahuje jak název projektu, tak příslušnou lokalitu. Půjde o otevřená řízení.

Bližší informace obsahuje dokument "Forecast" (rovněž anglicky), který je součástí anotace na stránkách CFCU. Cesta: http://www.cfcu.gov.tr/ ? menu Tenders ? Status Forecast + Type Works ? Search. Dokument "Forecast"se otevře proklikem.

MPO upozorňuje české firmy, že CFCU je vázáno pravidly EU a žádné další bližší informace neposkytuje. Rovněž tak nemá žádný významný vliv na výběr kandidátů, i když s vítězem uzavírá kontrakt.

Zpráva převzata z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Autor článku

Firemni aktualita