Americké akcie ve středu výrazně posílily

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. září (ČTK) - Americké akcie ve středu zažily nejlepší den za posledních osm týdnů. Náladu investorů zlepšily překvapivě příznivé údaje o vývoji zpracovatelského sektoru ve Spojených státech a Číně.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 2,54 procenta na 10.269,47 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 2,95 procenta na 1080,29 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 2,97 procenta na 2176,84 bodu, napsala agentura Reuters.

Růst zpracovatelského sektoru v USA v srpnu překvapivě zrychlil. Institut pro řízení dodávek (ISM) ve středu oznámil, že jeho index aktivity zpracovatelského sektoru se minulý měsíc zvýšil na 56,3 bodu z červencových 55,5 bodu. Analytici přitom počítali s poklesem na rovných 53 bodů. Hodnota indexu se již 13 měsíců drží nad klíčovou hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity v odvětví.

Výrazný nárůst ve středu zaznamenaly akcie společností citlivých na vývoj ekonomiky, například průmyslových podniků a dodavatelů surovin. Největší světový producent těžké techniky Caterpillar například posílil o 4,6 procenta.

Výrobce počítačů a spotřební elektroniky Apple si připsal tři procenta poté, co představil novou řadu přehrávačů iPod. Řetězec restaurací rychlého občerstvení Burger King Holdings stoupl dokonce o téměř 15 procent díky zprávám o tom, že firma uvažuje o svém prodeji a jedná s potenciálními zájemci.

Na devizovém trhu dolar oslabil, protože příznivé ekonomické údaje z různých částí světa zvýšily zájem investorů o rizikovější měny, jako je například euro. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,9 procenta na 1,2800 USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK