Prodej aut v USA v srpnu klesl o pět procent pod milion vozů

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. září (ČTK) - Prodej automobilů ve Spojených státech v srpnu meziměsíčně klesl o pět procent na 997.000 vozů. To byl pro tento měsíc nejhorší výsledek za 27 let. Vyplývá to podle společnosti AutoData z údajů jednotlivých automobilek.

Prodej největší americké automobilky General Motors na domácím trhu v srpnu meziměsíčně klesl o sedm procent. V meziročním srovnání se prodej GM propadl dokonce o 25 procent. Loni v srpnu totiž poptávku po automobilech v USA podporoval vládní program šrotovného. Meziměsíční i meziroční poklesy prodeje na americkém trhu v srpnu vykázaly rovněž automobilky Ford, Toyota a Honda.

"Pokles pod milion vozů je překvapivý," řekl agentuře AP bývalý hlavní ekonom GM Paul Ballew. "Nikdy jsem si nemyslel, že to uvidím. Je to slabý výsledek pro srpen, který by měl být jedním z nejlepších měsíců roku," dodal.

Američtí spotřebitelé mají stále obavy ohledně zdraví ekonomiky. "(Hospodářské) oživení nemá dostatečnou sílu k tomu, aby přimělo spotřebitele ke znovuzískání důvěry a ke zvýšeným nákupům automobilů," uvedl analytik Jeff Schuster z výzkumné společnosti J.D. Power and Associates.

Firma J.D. Power nedávno mírně snížila odhad prodeje automobilů ve Spojených státech pro celý letošní rok na 11,6 milionu vozů z původně předpokládaných 11,7 milionu. Loni se prodej automobilů v USA propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK