Akcie na tokijské burze dnes vzrostly o 1,5 procenta

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. září (ČTK) - Akcie na tokijské burze dnes vzrostly o 1,5 procenta a vzdálily se tak 16měsíčnímu minimu, kterého se dotkly předchozího dne. Obavy investorů o kondici světové ekonomiky se zmírnily díky zpracovatelskému průmyslu v Číně a USA.

Tokijský index Nikkei dnes stoupl o 135,82 bodu na 9062,84 bodu. Během středy klesl na 8796,45 bodu, kde nebyl od dubna minulého roku. Na širším trhu se dnes index Topix zvýšil o procento.

Obchodníci říkají, že se Nikkei po srpnovém poklesu o 7,5 procenta nyní ustálil. Pomohl mu nákupní zájem o levné tituly ze strany investičních organizací a nákup termínových kontraktů cizinci.

Světovým akciovým trhům pomohl obnovený růst zpracovatelského průmyslu v Číně i hospodářský růst Austrálie, který byl výraznější, než se očekávalo. Podporu světovým akciím poskytla i zpráva amerického Institutu pro řízení dodávek (ISM) o srpnovém růstu aktivity ve výrobních závodech USA.

Na devizovém trhu se ustálil kurz dolaru. Euro mírně posílilo o 0,1 procenta na 1,2794 USD a dolar oslabil o 0,3 procenta na 84,19 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK