AIB zřejmě určí příští týden, komu prodá podíl v Bank Zachodni

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 2. září (ČTK) - Irská banka Allied Irish Banks (AIB) zřejmě určí začátkem příštího týdne, komu dá přednost při prodeji svých 70 procent v polské Bank Zachodni WBK. Napsal to dnes list The Irish Times podle zdroje blízkého jedné ze stran.

O konečné nabídky požádala AIB polskou PKO Bank Polski, španělskou banku Santander a francouzskou skupinu BNP Paribas, a to do konce tohoto týdne, uvedl zdroj. Předpokládá se, že nabídky budou v rozpětí 2,7 až 2,9 miliardy eur (až 71,6 miliardy Kč).

Sama AIB doufá, že bude mít dohodu o prodeji Bank Zachodni odsouhlasenou do konce září. Oznámila to minulý měsíc. K dnešní zprávě v listu se ale odmítla vyjádřit.

Irská banka potřebuje v letošním roce získat kapitál 7,4 miliardy eur, protože to po ní v Irsku požadují regulátoři. Vedle prodeje polských aktiv se hodlá zbavit i 22 procent v americké bance M&T a své britské divize.

Akcie AIB dnes oslabily o 2,6 procenta na 76 eurocentů, když celý trh klesl o polovinu procenta. Emisi banky stáhly dolů značné ztráty hypoték i vyhlídky, že stát v bance převezme majoritu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK