Pololetní ztráta ruského výrobce oceli Evraz výrazně klesla

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. září (ČTK) - Čistá ztráta ruského výrobce oceli Evraz Group v prvním pololetí klesla na 270 milionů dolarů (asi 5,2 miliardy Kč) z téměř miliardy dolarů před rokem díky oživení světové ekonomiky. Oznámila to dnes firma, která působí rovněž v České republice.

Tržby společnosti meziročně stouply o 38 procent na 6,38 miliardy dolarů. "Během prvního pololetí jsme viděli pokračování umírněného oživování světové ekonomiky, které vedlo k nárůstu poptávky po oceli na všech našich klíčových trzích," uvedl generální ředitel podniku Alexander Frolov.

Firma upozornila, že bez započítání některých jednorázových faktorů by za první pololetí vykázala čistý zisk 284 milionů dolarů. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) stoupl téměř o 150 procent na 1,15 miliardy dolarů.

Evraz je druhým největším producentem oceli v Rusku. Součástí skupiny je od roku 2005 rovněž třetí největší česká hutní společnost Evraz Vítkovice Steel, která vyrábí ocel a válcované produkty. Vítkovický Evraz na začátku prázdnin odstavil ocelárnu kvůli sporům o cenu dodávaného surového železa od ArcelorMittal Ostrava.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK