Putin: Rusko může zrušit zákaz vývozu obilí nejdřív příští podzim

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. září (ČTK) - Rusko může zrušit zákaz vývozu obilí ze země až po skončení sklizně příštího roku, tedy nejdříve v listopadu 2011. Řekl to dnes ruský premiér Vladimir Putin. Ruská vláda minulý měsíc zablokovala vývoz obilí kvůli letnímu suchu do konce letošního roku a tento krok chtěla revidovat po vyhodnocení letošní sklizně.

"Rád bych poznamenal, že o zrušení zákazu exportu lze uvažovat až po sklizení úrody příštího roku," řekl Putin. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov poté na dotaz agentury Reuters premiérova slova potvrdil. "Tak to Putin oznámil," řekl.

První zákaz vývozu obilí z Ruska přispěl v srpnu k výraznému růstu cen pšenice na světových trzích. Rusko bylo v minulých letech díky vysokým sklizním třetím největším vývozcem obilí, letos však někteří analytici čekají, že se bude muset uchýlit k dovozu. Prezident Dmitrij Medveděv však dnes prohlásil, že Rusko má dostatečné zásoby z minulých let a nedostatek obilí mu nehrozí.

Rusko na konci července zasáhla vlna veder s rozsáhlými lesní požáry, což podle odhadů zničilo asi čtvrtinu úrody. Letošní sklizeň obilí by měla klesnout na 60 až 65 milionů tun z loňských 97 milionů tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK