Produktivita práce v USA klesla ve čtvrtletí nejvíc za čtyři roky

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. září (ČTK) - Produktivita práce v USA klesla v letošním druhém čtvrtletí meziročně o 1,8 procenta, což byl nejvyšší pokles za čtyři roky. Mzdové náklady se naopak zvýšily o 1,1 procenta, nejrychleji od konce roku 2008. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Pokles produktivity byl dvojnásobný ve srovnání s předběžným údajem zveřejněným před měsícem. Tehdy ministerstvo uvedlo, že produktivita práce se snížila jen o 0,9 procenta. Mzdy se měly zvýšit jen o 0,2 procenta. Produktivita se počítá jako množství vyrobené produkce za hodinu práce.

Nižší produktivita a vyšší pracovní náklady mohou být problémem pro zisky firem. Na druhé straně to může přispět ke snížení nezaměstnanosti, protože firmy již nedokážou současné zaměstnance přimět k vyšší výkonnosti a budou muset najímat nové zaměstnance. Vyšší pracovní náklady také zvyšují příjmy Američanů.

Produktivita práce se snížila poprvé od posledního čtvrtletí 2008 a pokles byl nejvyšší od třetího čtvrtletí 2006, kdy se produktivita snížila o 1,9 procenta. Pokles produktivity je běžně vnímán jako negativní ukazatel pro ekonomiku, tentokrát však ekonomové věří, že krátkodobý pokles může být přínosný. Doufají totiž, že nižší produktivita přinese nová pracovní místa.

Firmy v době recese snižovaly mzdové náklady a propouštěly, což pomohlo zlepšit jejich zisky, ale prudce narostla nezaměstnanost. Za dva roky recese přišlo v USA o práci 8,4 milionu lidí a nezaměstnanost se loni na podzim dostala až na 10,1 procenta. Od té doby mírně klesá, v červenci činila 9,5 procenta.

Růst mezd ve druhém čtvrtletí přišel po čtyřech čtvrtletí poklesu. Za první tři měsíce letošního roku mzdy klesly o 4,6 procenta. Zvýšení mezd ve druhém čtvrtletí bylo nejvyšší od posledních třech měsíců roku 2008, kdy mzdy vzrostly o 1,2 procenta, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK