Burger King se dohodl na převzetí s 3G Capital za 3,26 mld USD

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Miami 2. září (ČTK) - Americký řetězec restaurací rychlého občerstvení Burger King Holdings Inc. souhlasí se svým převzetím investiční firmou 3G Capital za 3,26 miliardy USD (62,9 miliardy Kč). Oznámila to společnost v dnešním prohlášení.

Nabídnutá cena představuje 24 dolarů za akcii. Nabídka přichází den poté, co se objevily spekulace, že Burger King jedná o svém převzetí, které poslaly akcie firmy nahoru o 15 procent. Firma má čas do poloviny října dojednat ještě lepší cenu, napsala agentura AP.

S akciemi firmy se od roku 2006 obchoduje na burze a předtím, než se objevily spekulace o převzetí, tržní kapitalizace firmy činila 2,3 miliardy USD. Před vstupem na burzu druhý největší hamburgerový řetězec v USA vlastnily investiční společnosti TPG, Bain Capital a Goldmans Sachs, které v něm mají stále podíl. Soukromí investoři koupili Burger King v roce 2002 od britské nápojové skupiny Diageo za 1,5 miliardy USD.

Čistý zisk Burger King se ve čtvrtém finančním čtvrtletí kvůli poklesu prodeje meziročně snížil o 17 procent na 49 milionů dolarů. Tržby se ve čtvrtletí končícím v červnu snížily o procento na 623 milionů dolarů. Společnost minulý měsíc varovala, že čeká v novém fiskálním roce slabou poptávku kvůli zpomalení ekonomického růstu a není jisté, jak ji ovlivní vývoj cen důležitých surovin, jako hovězího.

Burger Kings má více než 12.000 restaurací ve všech 50 státech USA a v 73 dalších zemích a amerických teritoriích. Licenci na značku Burger King v ČR mají tři firmy, AmRest, společnost BK Team, kterou kvůli provozování sítě restaurací Burger King založila firma Jídelní a lůžkové vozy, a italská firma Autogrill.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK