Ocelárna Evrazu zůstane zavřená i v září, propouštět nebude

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 2. září (ČTK) - Ocelárna Evrazu Vítkovice Steel (EVS), ve které firma přerušila výrobu na začátku července, zůstane v Ostravě zavřená nejméně do konce září. Třetí největší tuzemská hutní společnost zatím neplánuje žádné propouštění lidí, kterých je v ocelárně zaměstnáno přes 300. ČTK to dnes sdělil mluvčí firmy Jaromír Krišica.

EVS pokračuje v jednáních o dodávkách surového železa s ArcelorMittal Ostrava, od které údajně kvůli vysokým cenám přestal materiál na konci června odebírat. Právě ukončení kontraktu bylo důvodem uzavření ocelárny. EVS věří, že se dohodnou. ArcelorMittal tvrdí, že cena železa odpovídá cenám na trhu.

Mluvčí EVS řekl, že se v jednáních zatím nic zásadního nezměnilo. "Jednání trvají. Zaměstnanci ocelárny buď vykonávají různé údržbářské práce, nebo jsou v jiných provozech společnosti. Stále se o propuštění neuvažuje," uvedl Krišica. Věří v úspěšné zakončení jednání s dodavatelem železa. Do konce září je podle něj zatím rozhodnuto, že ocelárna nebude v provozu.

Zástupce odborů EVS Rostislav Fromelius ČTK potvrdil, že zatím nebyl nikdo propuštěn a všichni zaměstnanci ocelárny pro firmu pracují. "O případném propouštění nemáme žádné informace," uvedl.

V celé společnosti EVS, kde nyní pracuje celkem 1260 lidí, mají nadále po uzavření ocelárny fungovat další tři provozy. Firma, která patří do ruské skupiny Evraz Group, se má zaměřit na válcování plechů a profilů. Také zvažuje výstavbu vlastní elektrické pece, čímž by přestala být závislá na dodávkách surového železa od ArcelorMittal.

Radim Kijonka jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK