Vláda SR chce příští rok deficit veřejných financí 4,9 pct HDP

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 2. září (ČTK) - Deficit veřejných financí Slovenska má v příštím roce klesnout na 4,9 procenta hrubého domácího produktu z letošních očekávaných 7,8 procenta HDP. Novinářům to dnes řekl ministr financí Ivan Mikloš. O další procentní bod se má schodek snížit v roce 2012 a o rok později má klesnout pod tříprocentní hranici.

Ozdravení veřejných financí si vládní koalice čtyř středopravých stran, která nastoupila po červnových parlamentních volbách, naplánovala i ve svém programovém prohlášení. Nová vláda opakovaně kritizovala předchozí kabinet pod vedením levicového Směru-SD za neúměrné zvyšování výdajů státu. "Stav veřejných financí se nedá hodnotit jinak, než jako rozvrácený," uvedl Mikloš.

Ministr obvinil předchozí vedení úřadu, že "lhalo" o stavu veřejných financí. Schodek v minulém roce podle Mikloše nedosáhl 6,8 procenta HDP, jak původně uvedla bývalá vláda, ale osm procent výkonu ekonomiky. Letos zase deficit kvůli údajným pochybením zřejmě dosáhne 7,8 procenta HDP proti předchozímu odhadu 6,98 procenta.

Vládní strany v současnosti jednají o balíku opatření, který by měl příští rok přispět ke zlepšení kondice veřejných financí. Ty kromě hospodaření státu zahrnují i výsledky samospráv, sociální pojišťovny či zdravotních pojišťoven.

Koalice chce snížit schodek o 1,7 miliardy eur (zhruba 42,05 miliardy Kč), většinu z této částky plánuje ušetřit na státní spotřebě. Příjmy rozpočtu by pak měly stoupnout díky změnám daňového a odvodového systému. Mikloš dnes nevyloučil ani zvýšení daně z přidané hodnoty, která v současnosti u většiny zboží a služeb na Slovensku činí 19 procent.

České ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na příští rok plánuje schodek 135 miliard Kč. Rozpočtový cíl vlády pro deficit veřejných financí v roce 2011 tak činí 4,6 procenta HDP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK