Hochtief čelí insolvenčnímu řízení, návrh považuje za neoprávněný

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Přední česká stavební společnost Hochtief CZ je v insolvenčním řízení. Návrh na něj podala k Městskému soudu v Praze firma Zepra mining ze Zlatých Hor na Jesenicku. Hochtief jí podle insolvenčního návrhu uloženého na serveru www.justice.cz údajně dluží téměř sedm milionů korun. Hochtief dnes oznámil, že považuje návrh za zneužití insolvenčního zákona.

"Ze strany navrhovatele došlo ke zneužití institutu insolvenčního zákona ve snaze řešit touto cestou běžný obchodní spor," uvedl tajemník Hochtiefu Michal Talián. Firma podle něj v současné době připravuje podklady pro soud s návrhem na zastavení insolvenčního řízení.

Hochtief CZ čelil insolvenčnímu řízení již v minulých letech, podobně jako další významné stavební firmy OHL SŽ, Strabag, Geosan Group nebo developerské firma Central Group. Ve všech těchto případech ale bylo nakonec řízení zastaveno.

Během insolvenčního řízení smí dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře. Nesmí například podnikat žádné kroky, které by směřovaly k podstatné změně jeho skladby, využití nebo jeho citelnému zmenšení. Věřitelé dlužníka můžou od zahájení insolvenčního řízení uplatňovat u soudu své pohledávky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK