Ceny ropy po nepřesvědčivých údajích z ekonomiky USA klesly

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po středečním vzestupu klesly a americká ropa se pohybovala mírně nad 73 dolary. Údaje o nezaměstnanosti a produktivitě ve Spojených státech nijak nezmírnily obavy trhu z útlumu největší ekonomiky světa. Ceny oslabuje i pokračující růst zásob.

Americká lehká ropa WTI oslabila kolem 16:30 SELČ o půl dolaru na zhruba 73,40 dolaru za barel a předtím sestoupila až na 73,11 USD. Ve středu díky příznivým údajům o vývoji zpracovatelského průmyslu v Číně a v USA zpevnila WTI o dva dolary. Severomořská ropa Brent odpoledne ztratila téměř dolar a byla kolem 75,40 USD.

Podle dnešních údajů se počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden snížil, zůstal však nadále na příliš vysoké úrovni, aby to nějak změnilo nepříznivou situaci na trhu práce. Investoři budou v pátek napjatě čekat na klíčové údaje o srpnovém vývoji pracovního trhu.

Obavy z vývoje největší světové ekonomiky posílila zpráva, podle níž produktivita v americké ekonomice klesla ve druhém čtvrtletí výrazněji, než se dosud odhadovalo, a zaznamenala nejhlubší pokles od třetího čtvrtletí 2006. Ropu srážela rovněž středeční čísla, která ukázala za minulý týden třikrát větší nárůst zásob ropy v USA, než se předpokládalo.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:26 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 75,41 76,35 New York - Nymex WTI říjen 73,41 73,91

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK