Pražská burza dnes rostla, developer Orco přidal šest procent

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Pražská burza dnes při výrazně nadprůměrném objemu obchodů posílila, index PX získal 1,88 procenta na 1178,2 bodu. Akcie v systému pro nejobchodovanější emise SPAD posílily s výjimkou telekomunikačního operátora Telefónica O2, který ale ztratil jen nepatrně. Dařilo se hlavně developerům a bankám, vyplývá z informací burzy.

Developer Orco si dnes připsal 6,06 procenta na 166,99 koruny a cenné papíry další developerské firmy ECM zpevnily o 4,81 procenta na 132,65 Kč. Akcie Erste Bank stouply o 2,19 procenta na 745 Kč a Komerční banka vzrostla o 4,08 procenta na 4060 Kč.

Cenné papíry energetické společnosti ČEZ se zhodnotily o 1,96 procenta na 834 korun. Dnes nejobchodovanější akcie Telefóniky naproti tomu nepatrně oslabily o 0,02 procenta na 437,90 Kč při objemu obchodů přes 628 milionů korun.

Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky konstatoval, že trhy se dnes dočkaly relativně dobrých zpráv z hlavních světových ekonomik. Mezičtvrtletní růst ekonomiky eurozóny byl ve druhém čtvrtletí po revizi jednoprocentní v souladu s odhady a Evropská centrální banka zvýšila prognózu letošního růstu HDP eurozóny z 0,7 až 1,3 procenta na 1,4 až 1,8 procenta. V USA potom nepatrně klesly žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Zprávy ale podle Němého nebyly tolik překvapivé jako ty středeční, hlavní akciové indexy tak stagnovaly kolem středečních hodnot.

Pražská burza dnes podle Němého doháněla středeční odpolední růst západoevropských a amerických trhů. Stejně jako ve středu se dařilo oběma bankám a euforie po oznámení vysokého čistého zisku za druhé čtvrtletí pokračovala u akcií Orka, poznamenal. Stejně jako v západní Evropě dnes mírně ztrácely defenzivní tituly, mezi které patří i Telefónica, doplnil Němý.

Objem obchodů v systému SPAD dnes vystoupal na 1,986 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom podle serveru Patria Online 1,333 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK