Euro díky aukci obligací Francie a Španělska roste k dolaru

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. září (ČTK) - Euro dnes posiluje vůči dolaru díky aukci španělských a francouzských obligací a stabilitě na akciových trzích. Investoři však zůstávají před páteční zprávou o vývoji nezaměstnanosti v USA obezřetní.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,19 procenta na 1,2823 USD, k jenu kleslo o 0,15 procenta 107,92 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,34 procenta na 84,15 JPY.

Evropská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu již 16. měsíc po sobě na rekordním minimu 1,0 procenta. Banka sice zvýšila odhady ekonomického růstu v eurozóně, kvůli obavám z nejistoty však ponechala beze změny svá opatření na podporu likvidity oslabeného bankovního sektoru. Zpráva i následující projev prezidenta ECB Jean-Clauda Tricheta byly pro trh pozitivní, ale měly na euro jen omezený vliv.

Euru pomohla hlavně zpráva, že nabídka vládních obligací Francie a Španělska v objemu 12,2 miliardy eur se setkala s příznivou odezvou. Dnešní statistika rovněž potvrdila, že ekonomika eurozóny v dubnu až červnu stoupla proti předchozímu čtvrtletí o jedno procento.

Podle analytiků se zájem trhu nyní soustředí hlavně na páteční zprávu o nezaměstnanosti v USA. Slabá zpráva by byla dalším potvrzením ochlazení růstu americké ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK