Volkswagen chce zřídit montážní linku v závodě automobilky GAZ

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. září (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen plánuje v Rusku zřídit novou montážní linku v závodě místního výrobce aut GAZ. Cílem je posílení výroby na rostoucím trhu. Dlouhodobě má v plánu i expanzi vlastní továrny ve městě Kaluga. Řekl to dnes předseda představenstva automobilky Martin Winterkorn.

Winterkorn se dnes setkal s ruským premiérem Vladimirem Putinem. "Rozvoj ruského trhu vedl k tomu, že naše stávající kapacity nejsou již dostačující," uvedl Winterkorn na setkání. Kapacita závodu v Kaluze, kde se vyrábějí i vozy Škoda, je 150.000 vozů ročně a Volkswagen očekává, že do roku 2018 se jeho prodej v Rusku zvýší na 360.000 vozů.

Rusko bylo na dobré cestě překonat v prodeji aut Německo a stát se největším automobilovým trhem Evropy. To však překazila krize, která vedla ke kolapsu trhu. Prodej aut v Rusku za sedm měsíců roku sice vzrostl meziročně o devět procent na 963.688 aut, ve srovnání s rokem 2008 je však nižší o 45 procent. Vláda očekává, že letos prodej stoupne o 15 procent na 1,7 milionu vozů.

Volkswagen prodal za leden až srpen v Rusku 27.636 vozů. O 12 procent více než loni.

Zatím není jasné, jaké modely plánuje Volkswagen na nové lince montovat. GAZ potvrdil, že jedná s Volkswagenem o montážní lince, avšak žádné bližší detaily nesdělil.

GAZ je součástí impéria miliardáře Olega Děripasky. Společnost vyrábí hlavně lehké užitkové vozy. V minulosti měla automobilka v plánu vstoupit do aliance a německým Opelem v rámci společné nabídky na převzetí, kterou předložily ruská Sberbank a kanadská Magna International. Dohodu podporoval i Putin, nakonec z ní však sešlo a GAZ zůstal bez zahraničního partnera. Firma nedávno koupila výrobní linku od Chrysleru s kapacitou 150.000 vozů ročně, ta je však zatím stále nevyužita, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK