Nova: ÚOHS zahájil správní řízení s ČOI kvůli tendru

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Ústav pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s Českou obchodní inspekcí (ČOI) kvůli veřejné soutěži na analýzy vzorků benzinu odebraných u čerpacích stanic. Do ukončení řízení nesmí ČOI s vítězem tendru uzavřít smlouvu, uvedla dnes televize Nova.

Vítěz tendru by měl po čtyři roky za zhruba 80 milionů korun dodávat obchodní inspekci analýzy kvality pohonných hmot prodávaných u čerpacích stanic.

Podle televize inicioval šetření Ústav paliv a maziv (ÚPV), který už jako jediný účastník vyhrál první výběrové řízení. To však ČOI zrušila a ÚPV další tendr považuje za nezákonný. "Tendr je pro nás z hlediska českých zákonů neakceptovatelný a my jsme ČOI podali námitky. Ty byly zamítnuty a my jsme to dali jako podání k ÚOHS," řekl Nově obchodní ředitel ÚPV Jan Chochol.

Předseda ÚOHS Petr Rafaj televizi potvrdil, že úřad vydal předběžné opatření, podle kterého zadavatel musí zastavit práci na této veřejné soutěži.

Podle ČOI vše probíhá v souladu se zákonem. Výběrové řízení za desítky milionů korun prý navíc řídí renomovaná advokátní kancelář. "My jsme měli jednokriteriální hodnocení, a to byla nejnižší nabídková cena," řekla ředitelka ČOI Jana Příhodová.

V kauze výběrového řízení na kontrolu pohonných hmot by mělo být jasno do tří týdnů. Do té doby má antimonopolní úřad čas na to, aby rozhodl, zda tendr zruší, uvedla Nova.

Podle televize zásah antimonopolního úřadu přichází v době, kdy ČOI řeší další právní problémy. Skupina nedávno propuštěných zaměstnanců na ČOI nedávno vysoudila miliony za nevyplacené odměny a u soudu začíná další kolo sporu o neplatnost rozdaných výpovědí. "Soud již nyní uznal, že některé výpovědi byly neplatné," řekla Nově bývalá zaměstnankyně ČOI.

Podle Příhodové nejsou žádná vyjádření v této věci relevantní, protože spor ještě není uzavřen.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK