Sklizeň obilí v Německu podle vládního odhadu klesne o 12 procent

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 3. září (ČTK) - Sklizeň obilí v Německu se v letošním roce kvůli nepříznivému počasí sníží o 12 procent na 43,8 milionu tun. Předpovědělo to dnes spolkové ministerstvo zemědělství. Úroda utrpěla vlivem veder v první polovině léta, po nichž v období sklizně následovaly téměř nepřetržité deště.

Produkce pšenice podle ministerstva klesne o pět procent na 23,9 milionu tun. Ceny pšenice v Německu v pondělí vzrostly nejvýše za 28 měsíců, protože na trhu se prohloubily obavy z dopadu pokračujících dešťů na domácí sklizeň. Pšenice pekařské jakosti pro zářijovou dodávku zdražila o tři eura na 240 eur (asi 5960 Kč) za tunu, nejvýše od dubna 2008.

Propad úrody v Německu je součástí letošní série globálních problémů s obilím, kvůli nimž ceny pšenice vzrostly zhruba o třetinu,. Nyní jsou ceny obilí na nejvyšších úrovních od léta 2008, kdy svět zasáhla potravinová krize. Tehdy však byly ceny proti dnešku zhruba dvojnásobné.

O třetinu se má letos kvůli suchu a rozsáhlým požárům propadnout sklizeň obilí v Rusku, které kvůli tomu zakázalo vývoz obilí pro letošní a podle všeho i příští rok. Špatná úroda se kvůli dešťům očekává i v Kanadě a v Pákistánu a zhoršení bude patrné i na Ukrajině, která je rovněž významným vývozcem.

Německá produkce ozimého ječmene, který se používá jako krmivo, zřejmě letos klesne o 14 procent na 8,7 milionu tun. Sklizeň jarního ječmene na slad k vaření piva se má snížit o 20 procent na 1,8 milionu tun. Úroda kukuřice klesne o 19,5 procenta na 3,6 milionu tun a u žita čeká ministerstvo pokles o 34 procent na 2,8 milionu tun.

Ministerstvo předpokládá, že Německo i přes slabší úrodu zůstane letos u pšenice i žita soběstačné, německý vývoz obilí se však značně sníží. Německo bývá normálně druhým největším vývozcem obilí v Evropské unii po Francii.

Německé sdružení mlýnů ve středu předpovědělo, že Německo možná bude muset v nadcházejícím roce dovézt až milion tun potravinářské pšenice, protože deště snížily kvalitu pšenice i výnosy.

Deštivé počasí nepříznivě ovlivňuje letošní sklizeň obilí i v České republice. Ještě v pondělí zbývalo podle ministerstva zemědělství v Česku sklidit 17 procent polí s obilím a výnosy jsou nižší než loni. Prezident Agrární komory Jan Veleba označil letošní žně za nejtěžší za posledních 40 až 50 let a odhadl, že na trhu nebude dostatek obilí v potravinářské kvalitě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK