DATA V KOSTCE 2-Index spotřebitelských cen v srpnu klesl o 0,3 pct

09.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář...

...analytičky)

PRAHA, 9.září (Reuters) - Index spotřebitelských cen (CPI) v srpnu meziměsíčně klesl o 0,3 procenta po růstu stejnou měrou v červenci, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad.

Meziroční spotřebitelská inflace činila 1,9 procenta, stejně jako před měsícem.

Česká národní banka (ČNB) očekávala v poslední srpnové prognóze inflaci za minulý měsíc ve výši 2,0 procenta.

Analytici předpovídali meziměsíční pokles CPI o 0,2 procenta a meziroční vzestup cen o 2,0 procenta <CZ/ECON04> <CZ/ECON15> <ECONCZ>.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ CPI 08/10 07/10 08/09 meziměsíční změna v pct -0,3 +0,3 -0,2 meziroční změna v pct +1,9 +1,9 +0,2

* PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nWLA2536].

NEPŘEHLÉDNĚTE * Meziměsíční pokles způsobilo především snížení sezonních cen plodové zeleniny o 26,6 procenta a peckovin a bobulovin o 13,0 procenta. * Opačný vliv měl sezonní růst cen dovolených s komplexními službami o 2,5 procenta. * Z potravin stouply ceny masa o 1,1 procenta. * V meziročním srovnání měly zpomalující vliv ceny v oddíle doprava, kde růst cen pohonných hmot zmírnil na 11,2 procenta ze 13,8 v červenci. * Naopak vyšší meziroční zdražení zaznamenaly potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny ovoce stouply o 15,5 procenta oproti 8,6 procenta v červenci. V oddíle bydlení vzrostlo regulované nájemné o 17,0 procenta.

KOMENTÁŘE

HELENA HORSKÁ, ANALYTIČKA, RAIFFEISENBANK

"Důvody poklesu překvapivé nejsou. Zlevňovaly potraviny, pohonné hmoty a oděvy s obuví. Více než polovina tohoto poklesu připadá na sezonní slevy. Meziroční inflace zůstává na červencové úrovni."

"Přestože spotřeba domácností přechodně ožila, do inflace se to nepromítá. Inflace zatím roste z důvodu loňské nízké srovnávací základy."

"S blížícím se koncem roku se inflace přehoupne nad střed inflačního cíle ČNB na úrovni 2 procent. Neznamená to, že by ČNB musela přistoupit k růstu sazeb."

ODKAZY

Podrobná zpráva o inflaci je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

SOUVISLOSTI - MĚNOVÁ POLITIKA ČNB * Centrální banka koriguje měnovou politikou meziroční inflaci, kterou chce udržet na úrovni 2 procent s tolerancí 1 procentního bodu oběma směry. * Naposledy ČNB měnila nastavení politiky 6.května, kdy rozhodla o snížení klíčové sazby o 25 bazických bodů na rekordní dno 0,75 procenta. * ČNB očekává, že meziroční spotřebitelská inflace bude ve třetím čtvrtletí příštího roku činit 1,9 procenta, ve čtvrtém čtvrtletí pak shodně 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK