Jak rozhodně nevypadá ekonomické oživení

13.09.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přestože americká ekonomika v posledních měsících generuje nová pracovní místa, dosud stále není schopna tvořit tolik pracovních míst, aby vstřebávala přirozený přírůstek populace.

Říká se, že recesi poznáme podle toho, když náš soused ztratí práci. Depresi pak poznáme tak, že o práci přijdeme sami. Definovat depresi je obtížné. Pokud bychom ale vycházeli z výše uvedeného, mohli bychom si depresi volně vyložit jako stav ekonomiky, ve které dlouhodobě stoupá počet jednotlivců, kteří nejsou schopni nalézt práci.

Jestliže připustíme tuto definici, pak hlasitě ohlašované oživování americké ekonomiky, jejíž HDP dokázalo růst v druhém čtvrtletí na roční bázi o 1,6 %, dostává zcela nové a podstatně temnější kontury. Přestože ekonomické agregáty v posledních měsících začaly znovu růst, trh práce zatím vypráví zcela odlišný příběh. Podle posledních výsledků vládních statistik z pracovního trhu, dosahovala srpnová míra nezaměstnanosti v USA 9,6 %, což je výsledek o šest desetin procenta nižší, než bylo krizové maximum z konce minulého roku. Na první pohled se tak může zdát, že americká ekonomika je z nejhoršího venku, obzvláště v situaci, kdy je soukromý sektor již osmým měsícem v řadě schopen generovat nová pracovní místa.


Americký trh práce nebyl v takto špatném stavu ani koncem roku 2009


Po podrobnějším prozkoumání statistik ale zjistíme, že americký trh práce nebyl v takto špatném stavu ani koncem roku 2009, kdy dosahovala míra nezaměstnanosti 10,2 %. Od začátku finanční krize, která se datuje přibližně do poloviny roku 2008, totiž díky přirozenému přírůstku populace vzrostl počet práceschopného obyvatelstva o přibližně 4,5 mil. na 238 mil. Během stejné doby však klesl počet pracujících osob, nebo osob aktivně hledajících práci o jeden milion na 154,6 mil. Míra participace na pracovním trhu ve Spojených státech tedy klesla z dlouhodobého průměru 66,5 % na 65 %, a pokud by měla nyní při stejné úrovni zaměstnanosti vystoupat zpět ke svému dlouhodobému průměru, vyhoupla by se rázem nezaměstnanost až těsně ke hranici 12 %. Jinými slovy. Přestože americká ekonomika v posledních měsících generuje nová pracovní místa, dosud stále není schopna tvořit tolik pracovních míst, aby vstřebávala přirozený přírůstek populace.


V ekonomice je stále větší počet lidí bez práce


V ekonomice je tedy stále větší počet lidí bez práce. Zatímco v polovině roku 2008 nepracovalo 88 mil. z celkového počtu práceschopné populace, v polovině letošního roku je to již 99 mil. Toto číslo přitom od letošního dubna opět narůstá, jak je patrné z grafu níže. Zaměříme-li tedy pozornost od častokrát zavádějících ekonomických agregátů na trh práce, o skutečném oživení dosud nemůže být ani v nejmenším řeč. Pokud již současnou situaci ale chceme mermomocí zaškatulkovat, označení deprese je rozhodně mnohem přiléhavější.

Rozdíl mezi počtem práceschopného obyvatelstva (modrá čára) a počtu pracujících osob (černá čára) v srpnu vystoupal na 99 mil.

Rozdíl mezi počtem práceschopného obyvatelstva

 

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU